Czy susz warzywny można przygotować w domu?

Susz warzywny to doskonała alternatywa dla warzyw surowych, które gotują się dużo dłużej, zajmują dużo więcej miejsca, a dają takie same walory smakowe jak warzywa ususzone. Decydując się na tego rodzaju obróbkę warzyw nie jesteśmy skazani na gotowe mieszanki z półek sklepowych. Skład suszu możemy dobrać do swoich preferencji, dodatkowo będziemy mieć pewność, że nie ma w nim żadnych składników dodatkowych jak substancje konserwujące, czy glutaminianu sodu.
Co wchodzi w skład suszu?
Podstawowe składniki suszu to popularna i znana wszystkim włoszczyzna – marchew, pietruszka, seler, por, cebula. Przygotowując taką mieszankę w domu możemy ustalić proporcje zgodnie z naszymi preferencjami.
Do podstawowych składników możemy też dodawać inne, dodatkowe – pasternak, papryka, pomidor, a nawet natka pietruszki, czy kapusta włoska. Możemy też dodać przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz.
Możemy też zrobić susz warzywny z jednego składnika. Na przykład z buraka – świetnie sprawdzi się do czerwonego barszczu.
Jak przygotować susz?
Przygotowanie dobrego, smacznego suszu rozpoczyna się już na etapie wyboru warzyw, najlepsze będą te ekologiczne, z pewnego źródła. Będą miały najwięcej smaku i aromatu, a dodatkowo wysuszone będą bardzo trwałe.
Gdy dokonamy już wyboru warzyw musimy je obrać, dokładnie umyć i wysuszyć na papierowym ręczniku. Tak przygotowane warzywa musimy pokroić w cienkie plasterki, najlepiej przy pomocy specjalnej szatkownicy – oszczędzimy czas, a plasterki będą odpowiednio cienkie.
Następnym krokiem jest przygotowanie blaszek do suszenia – blachy z piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia. Bezpośrednio na papierze układamy pokrojone warzywa. Piekarnik ustawiamy na 70-80 stopni i suszymy warzywa tak długo, aż będzie można je bez problemu połamać. Aby suszenie przebiegało optymalnie szybko i równomiernie należy warzywa co jakiś czas przemieszać.
Jak przechowywać susz?
Susz wyjęty z piekarnika należy wystudzić, a następnie partiami przekładać do blendera i rozdrabniać. Na tym etapie możemy go dowolnie doprawić – na przykład solą, kolendrą, czy papryką chilli jeśli lubimy ostrzejsze smaki.
Tak rozdrobniony susz przekładamy do czystych i suchych słoików, przechowujemy w szafce w zamkniętym słoiku. Będziemy mogli z niego korzystać długi czas, najlepiej jednak przygotowywać świeży zapas raz na kilka tygodni.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A.