Sztukę mięsa raz, poproszę

20
0
Share:

Mięso to zdecydowana podstawa polskiego jadłospisu. Zarówno drób jak i przedstawiciele tzw. czerwonego mięsiwa chętnie goszczą na naszych stołach w tygodniu i podczas weeekendu. Umiłowanie to wynika nie tylko z przekazywanej przez przodków obyczajowości kulturowej, ale również indywidualnych upodobań smakowych. Szczególnymi miłośnikami mięs są szczególnie mężczyźni, którzy mogliby spożywać je zarówno nocą jak i dniem.

Drobiem tydzień się toczy

Ze względu na swój dietetyczny charakter drób, a szczególnie kurczak to mięso coraz częściej wybierane przez Polaków. Szeroka gama dań opierających się na różnych częściach kurczaka podsyca wirujące wokół niego zainteresowanie. Udka w pomarańczach, panierowany filet, czy roladki ze szpinakiem to tylko niektóre z znalezionych w internetowej otchłani przepisów.

Przygotowanie drobiu nie jest jednak tak łatwe jak mogłoby się wydawać. Jasne mięsa, czyli między innymi drób nie posiadają charakterystycznego aromatu, dlatego wspomagane muszą być mieszanką ziół i warzyw. Popularny w ostatnim czasie susz warzywny to świetny dodatek, który nada kurczakowi lub kaczce niezbędnego zapachu, który będzie drażnił nosy i podniebienia.

Pachnący lasem gulasz

Gulasz to danie typowo myśliwskie. Przygotowywany z upolowanych w lesie sztuk mięsa charakteryzował się niemożliwym do podrobienia aromatem. Zmiany polityczne sprawił jednak, że polowania odeszły w zapomnienie, jednak smak na gulasz pozostał. Przyrządzenie pachnącego lasem gulaszu możliwe jest dzięki mieszance suszu warzywnego zawierającej oprócz podstawowych ziół i warzyw również grzyby (np. podgrzybki, borowiki). Suszone na słońcu grzyby podczas gotowania uwolnią swój aromat, który niczym mgiełka otuli mięsne kąski.

Dodanie suszu zarówno do mięsa, jak i przyrządzanego osobno sosu sprawi, że smak będzie charakteryzował się nieznaną dotąd głębią, która na języku pozostawi wyczuwalny, rześki aromat leśnej przygody. Skierowanie wzroku ku mieszance zawierającej również dziki czosnek niedźwiedzi oraz pasternak to także strzał w dziesiątkę. Przenikające się smaki leśnych i polnych ziół zdecydowanie wydobędą aromat z gotowanego mięsa.

Rybny świat

Do świata mięs zaliczana jest również ryba. Zarówno hodowlane jak i dzikie sztuki nadają się do przyrządzenia przepysznej, pachnącej i rozgrzewającej zupy rybnej. Oparcie jej aromatu na kilku rodzajach ryby sprawi, że będzie ona posiadała niepowtarzalny smak, który skusi największych niejadków.

Doprawienie ryby to sztuka, której nie posiada każdy. Dzięki mieszance suszu warzywnego możliwe będzie doprawienie jej w sposób idealny. Mieszanka suszonych w słońcu warzyw, ziół i przypraw to obowiązkowy element każdej zupy rybnej.

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką OGRODNIK S.A.

Share: