Odpowiednie pojemniki na mięso istotne dla zachowania jakości mięsa

217
0
Share:

Spośród artykułów spożywczych to właśnie mięso należy do najbardziej wrażliwych i podatnych na zepsucie. Na każdym etapie, od momentu wyprodukowania po dotarcie do sklepu czy do zakładu przetwórczego, mięso musi być trzymane i transportowane w taki sposób, aby uchronić je przed zepsuciem.

Mięso i podobne artykuły wymagają tego, aby przez cały czas utrzymana była odpowiednio niska temperatura, również podczas załadunku i rozładunku. Tylko wtedy utrzyma ono swoją świeżość. Jednak sama temperatura to jeszcze nie wszystko. Istotne są też warunki w transporcie i podczas magazynowania mięsa w chłodniach czy mroźniach. Aby mięso cały czas utrzymywało odpowiednią temperaturę, nie mniej istotne jest to, aby znajdowało się ono w odpowiednich pojemnikach. Poszczególne kawałki mięsa muszą mieć bowiem zapewniony stały dostęp do świeżego powietrza. Takie warunki mogą spełnić jedynie specjalni do tego przeznaczone pojemniki na mięso. Producenci i przetwórcy mięsa, a także każda firma obracająca tego typu towarem, może się w taki kontener na mięso bez problemu zaopatrzyć.

Pojemnik do przechowywania mięsa zapewnia wysoką jakość towaru

Już krótkotrwałe narażenie mięsa na nieodpowiednie warunki przechowywania powoduje jego zepsucie się lub w najlepszym wypadku znaczne skrócenie czasu przydatności do spożycia. Mięso musi mieć stałą określoną temperaturę wewnętrzną i zewnętrzną. W tym celu musi mieć stały dostęp do świeżego powietrza o określonej niskiej temperaturze. Takie warunki mogą spełnić jedynie specjalnie do tego celu wykonane pojemniki na mięso. Dzięki nim mięso zachowuje odpowiednią temperaturę podczas transportu i przechowywania w magazynach i na każdym etapie może być bez problemu skontrolowane przez pracowników lub służby sanitarne bądź weterynaryjne.

Odpowiedni kontener na mięso niezbędny dla zachowania jakości

Na polskim rynku nie ma problemu z tym, aby zakupić wysokiej jakości pojemnik do przechowywania mięsa. Pojemniki do przechowywania i transportu mięsa są zazwyczaj produkowane z tworzyw sztucznych. Dzięki temu są lekkie, tanie, łatwe do przenoszenia oraz łatwe do utrzymania w czystości. Dzięki specjalnej konstrukcji kontener na mięso zapewnia odpowiednie warunki przez cały czas, w jakim mięso się w nim znajduje.

Specjalnie do tego celu zaprojektowany kontener na mięso można układać w stosy, a po opróżnieniu można je wsunąć jeden w drugi, aby zmniejszyć gabaryty i ułatwić transport czy przechowywanie. Pojemniki na mięso mogą być używane zarówno do mięsa luzem, jak i do mięsa pakowanego.

Share: