Jak zrobić klasyczne grzybki w occie?

266
0
Share:
Jak zrobić klasyczne grzybki w occie?

Grzyby to wspaniałe dary lasu, które możemy zebrać samodzielnie podczas wędrówki po lesie i w ten sposób zupełnie za darmo zyskać surowiec do produkcji marynaty na zimę. Takie grzybki, choć mało wartościowe pod względem odżywczym, mają wyborny smak i armat. Jak uchwycić go w marynacie?

Grzybek grzybkowi nierówny

Każdy grzyb zebrany w lesie daje niesamowity leśny aromat, który nie może się z niczym równać. Jest niezastąpiony do aromatycznych, wyrazistych sosów do mięs. Grzyby możemy wykorzystywać świeże, przygotowane tuż po zebraniu, w postaci suszonej – gdy są najbardziej aromatyczne, a także w marynacie – wówczas zachowują swą miękkość, a ich aromat idealnie komponuje się z treścią marynaty. Takie grzyby w occie będą dobrym dodatkiem do niektórych sałatek, kanapek, czy jajecznicy.

Są różne gatunki grzybów dające nieco inne doznania smakowo-zapachowe. Ich większość nadaje się świetnie do zamarynowania, jednak najbardziej popularne są podgrzybki marynowane w occie. Są one perfekcyjnie miękkie, aromatyczne, mają delikatny gąbczasty kapelusz i świetnie współgrają z octem, w którym są zamarynowane. Warto poznać sposób na przygotowanie klasycznych podgrzybków – jeśli tylko uda nam się znaleźć je podczas niedzielnego spaceru po lesie.

Przepis na podgrzybki w occie

Podgrzybki w occie są stosunkowo łatwe do przyrządzenia. Ocet jest świetną substancją konserwującą, a do tego nadającą grzybom dobrego aromatu. Dzięki prostemu sposobowi na marynowanie grzybów zebranych w lesie, można już po kilku dniach cieszyć się pysznym dodatkiem do potraw. Takie grzybki są idealne zimą – gdy brakuje świeżych warzyw na kanapki, lub gdy poszukujemy oryginalnego dodatku do koreczków serwowanych podczas wizyty przyjaciół.

Podgrzybki należy dokładnie oczyścić – usunąć resztki grzybni, liści i mchu, ewentualnie pozbyć się robactwa. Następnie opłukać je w zimnej wodzie, by pozbyć się z nich ziemi. Tak przygotowanym grzybom odciąż nóżki – które można świetnie wykorzystać do suszenia, bo one też są pełne aromatu. Należy zagotować przez 5 minut grzyby we wrzątku, w drugim garnku gotować wodę z octem, sola i cukrem. Do słoików włożyć ziele angielskie, grzyby i liść laurowy i zalać wywarem z octu. Tak przygotowane słoiki można zamknąć i pasteryzować przez gotowanie przez 2 minut w garnku – i gotowe!

Podgrzybki marynowane w occie kupisz nasklep.vitapol.pl

Share: